Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.08.2013 12:57 - Патриарх Неофит: Няма да се уморим да настояваме за това, че българските деца трябва да познават своята вяра
Автор: nacionallist Категория: Политика   
Прочетен: 637 Коментари: 0 Гласове:
0



 Патриарх Неофит: Няма да се уморим да настояваме за това, че българските деца трябва да познават своята вяра


 Патриарх Неофит: Общество без ценности е обречено

image

Патриарх Неофит заяви, че всяка криза е следствие от духовната криза

Във време, в което моралните категории стават все по-относителни и границите между добро и зло, редно и нередно - все по-размити, ние трябва да се върнем към традиционните християнски ценности, които векове наред и при най-тежки обстоятелства, са ни съхранили като народ и достойни личности. Загубят ли се общопризнатите и непреходни нравствени ценности у едно общество, то е обречено.

Това заяви в интервю за БТА българският патриарх Неофит, който е и Софийски митрополит. 

По думите на главата на Българската православна църква всяка криза - икономическа, екологична, политическа, социална е следствие от духовнатакриза, т.е. от отдалечаването от Бога и Законите, които Творецът е установил във Вселената. Патриархът допълни, че те са следствие от надделяване на греха, на човешките страсти над любовта.

Думата "криза" е гръцка и означава "съд" - съд Божий. В предишните векове, когато хората са затъвали в грехове ги е сполетявал мор, глад, война, суша, днес Бог допуска бедствия, съответстващи на съвременното развитие на човечеството и съвременните грехове. Но иначе причината е една и съща: за да се опомним, за да се върнем към доброто, към правдата, за да преосмислим приоритетите си, да преосмислим какво е стойностно и важно в този живот и какво суетно, каза Негово светейшество.


Патриарх Неофит подчерта, че църквата няма да се умори да настоява за това, че българските деца трябва да познават своята вяра. 

Попитан дали българинът разбира философията на Възкресение Христово, патриархът отговори, че в наше време поради греховете ни, поради нашата алчност, злоба, груб материализъм, подмяна на ценностите, множество бедствия подлагат вярата ни на изпитание. 

"Но именно заради страданията ни, заради греховете ни Господ Иисус Христос прие човешка плът, живя между нас и прие кръстна смърт, та чрез възкресението си да постави ново начало за човешкия род. Възкресение Христово е празник на победата на живота над смъртта. Празник на победата на Божествената любов над греха и развалата. То е ново начало. Нова надежда", допълни българският патриарх.

Бог да пази негово светейшество българският патриарх Неофит. 




Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: nacionallist
Категория: Политика
Прочетен: 445493
Постинги: 393
Коментари: 228
Гласове: 555
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031