Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.08.2013 11:42 - Руски, гръцки и български старостилни разколници се обединиха
Автор: nacionallist Категория: Политика   
Прочетен: 3898 Коментари: 0 Гласове:
0



Една от руските разколнически "Истинно-православни църкви", ръководена от митрополит Рафаил Прокофиев, влезе в евхаристийно общение с гръцките старостилци на митрополит Ангел Атанасиу, чиято старостилна общност има филиал и в България.  "Томосът за канонично общение", подписан в Москва на 14 юли от руския митр. Рафаил и гръцкия Ангел, е приет също от Гервасий (представен като митрополит на Истинно-православната църва в България) и от митрополита на ИПЦ в Америка Йоан. Участниците са установили, че помежду им няма верови различия и те могат да служат и да се причастяват заедно. 

Гервасий беше Неврокопски митрополит в синода на Инокентий, но го напусна и създаде в България старостилен филиал на богатия гръцки разкол на Ангел Атанасиу. По този начин, за разлика от другите съмишелници на Инокентий, той успя да излезе на международната сцена и да търси идентичност в старостилието, което предлага многобройни възможности за това чрез десетките "истинско-православни" църкви по света. Старостилците на Ангел Атанасиу хиротонисаха миналата година за епископи низвергнатия архим. Харалампи Начев и не безизвестния Дим Дуков, сега епископ Дамаскин.

В България това е петата по ред старостилна разколническа църква. Освен Ангел Атанасиу у нас са представени и други гръцки старостилци - Киприян Куцумба с център в Княжево, ръководени от еп. Фотий, Матей Карпатакис (поч. през 1950 г., но по негово име последователите на този старостилен разкол се наричат и до днес матейци), филиал на митр. Калиник или ламийски синод, които имат у нас няколко свещеника в едно софийско село. Съществува и истинно-православна църква в Пловдив, ръководена от Филипополски митр. Даниил (Йордан Стойков). Всички те нямат евхаристийно общение помежду си и претендират да са единствената истинска православна църква у нас.

Тези старостилци се опитват да воюват с Бога не разбирайки в какъв сатанински капан са се вкарали. БПЦ има ясна позиция по отношение на старостилното зилотство и то е че не бива никой смятащ себе си за православен християнин да се отклонява от правия път а зилотите трябва да се покаят и да се върнат обратно в лоното на БПЦ - приемник на Едната Апостолическа и Съборна Църква. Амин !



Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: nacionallist
Категория: Политика
Прочетен: 449475
Постинги: 393
Коментари: 228
Гласове: 555
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930