Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.08.2013 12:04 - Съдбата на християнството в света
Автор: nacionallist Категория: Политика   
Прочетен: 826 Коментари: 0 Гласове:
2



 Християнството е на път да изчезне в "библейската си люлка" в Близкия изток заради растящото преследване на вярващите, се казва в проучване на мозъчния тръст "Сивитас".

В него се предупреждава, че християните страдат от по-голяма враждебност по целия свят в сравнение с всяка друга религиозна група и че политиците са слепи за степента на насилие срещу тях в Африка, Азия и Близкия изток, пише в. "Дейли телеграф".

Най-честата заплаха за християните в тези райони е радикалният ислям, а тяхното потискане в мюсюлмански страни често се пренебрегва от страх, че критиките може да бъдат възприети като "расизъм", смята авторът на изследването, озаглавено "Християнофобия".

В момента

над 200 милиона християни, т. е. 10 процента от християните в света, са "социално онеправдани, преследвани или потискани заради вярата си"

Потисническите режими обикновено гледат на християнството като на "западна" религия, която може да бъде използвана за тяхното подкопаване, пише в изследването.
Най-силна е враждебността срещу християнството от страна на държавата в Китай, където в затворите биват хвърляни много повече християни отколкото във всяка друга страна.

Авторът на изследването цитира китайски правителствен съветник, според когото САЩ подкрепят разрастването на протестантството в Китай като инструмент на политическо дисидентство. Целта на американците била да променят обществено-политическия строй в Китай и да гоподкопаят.

Най-ожесточени са преследванията срещу християни е в държави, където ислямът е господстваща религия. В доклада са цитирани различни оценки, според които близо половината до две трети от християните в Близкия изток са напуснали района или са били избити през последното столетие.

"Съществува сериозна опасност християнството да изчезне от библейската си люлка", подчертава изследването и припомня, че 12 от общо 20 страни, определени като "несвободни" по отношение на религиозната търпимост от правозащитната организация "Фрийдъмхаус", са с преобладаващо мюсюлманско население.

Изброяват се стотици нападения срещу християни от религиозни фанатици през последните години, повечето от които са в страни като Египет, Ирак, Пакистан, Нигерия, Индия, Бирма и Китай. 

В същото време Съветът на улемите в Индонезия издаде фетва, която

забранява на мюсюлманите, включително на президента, да участват в коледни празненства и да изпращат поздравления на християни,

съобщиха местни медии.

Президентът Сусило Юдхойоно и вицепрезидентът Боедионо по програма трябва да участват в национално коледно празненство на 27 декември."Въпреки че са лидери на страната, на тях също им се забранява да посещават подобни празненства", се казва в религиозната заповед.

Вестник "Джакарта пост" обаче цитира мнението на някои мюсюлмански лидери, които смятат, че да се честити Коледа на християните не е забранено и е форма на религиозна толерантност.

Индонезия е светската държава с най-многобройно мюсюлманско население в света.



Гласувай:
2



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: nacionallist
Категория: Политика
Прочетен: 449359
Постинги: 393
Коментари: 228
Гласове: 555
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930