Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.08.2013 09:33 - Турски лъжи
Автор: nacionallist Категория: Политика   
Прочетен: 797 Коментари: 0 Гласове:
1



 Исмаил Арамаз, посланик на Република Турция в България, заяви на среща с генералния директор по европейските въпроси, посланик Руси Иванов, че Турция не предявява претенции за собственост в България и че процесът на възстановяване на собственост минава само през компетентните български съдебни органи. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на външните работи (МвнР).

Посланикът беше извикан в МВнР за разяснения относно цитираните от Анадолската агенция и възпроизведени от български медии твърдения на вицепремиера на Република Турция Бекир Боздаг, че „Турция ще си върне собствеността върху османските архитектурни произведения в България". Посланикът на Република Турция заяви, че вицепремиерът Боздаг не е правил подобни твърдения по време на посещението си в България.

По повод състоялата се тържествена вечеря ифтар в Пловдив, на която е присъствал и президентът на България Росен Плевнелиев, от страна на МВнР беше отбелязано, че ведомството не е било информирано за състава на поканените гости. Същевременно МВнР, заедно с други компетентни ведомства, е съдействало за осигуряване на всички необходими мерки за сигурност по време на посещението на турския вицепремиер.

Българската страна изрази също удовлетворение, че Бекир Боздаг е провел среща с вицепремиера и министър на правосъдието Зинаида Златанова от протоколен характер. На нея са били обсъдени въпроси, свързани с политическия диалог, икономическото сътрудничество, енергийната област и туризма от взаимен интерес.

На срещата в МВнР с посланик Арамаз беше коментирана още темата за опазването на недвижимото културно наследство. Беше отбелязано, че подписаната през март 2012 г. двустранна програма за периода 2012-2016, включваща конкретни ангажименти на двете страни в тази област, още не е ратифицирана от Република Турция, за да влезе програмата в сила.

На срещата бяха посочени и някои нерешени въпроси, за които през 2009 г. е била създадена Смесена комисия по откритите въпроси. До момента комисията е провела три заседания. В една от създадените работни групи по имуществените и социалните въпроси се обсъждат взаимни имуществени и социални претенции, в т.ч. и въпросът за обезщетение за имотите на бежанците от Източна Тракия и Мала Азия и по-нататъшното връщане на т.нар. Екзархийски имоти на Фондацията на българските православни църкви. Останалите три работни групи обхващат въпросите в областта на енергийната и водната инфраструктура, по прилагането на двустранното Споразумение за делимитация от 1997 г. и по трансграничните радиосмущения в Южното Черноморие.

Посланикът на Република Турция Исмаил Арамаз беше информиран по време на срещата в МВнР, че предстои отправяне на покана от българска страна за провеждане на четвъртата сесия на Комисията през тази есен. Първоначално планираното заседание за м. април т.г. беше отложено поради провеждането на предсрочните парламентарни избори в България.
Общ беше изводът, че българо-турските отношения са пример за връзки между добри съседи, съюзници в НАТО и партньори.

    http://world.actualno.com/Turskijat-poslanik-Ne-predjavjavame-pretencii-za-sobstvenost-v-Bylgarija-news_434814.html




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: nacionallist
Категория: Политика
Прочетен: 445389
Постинги: 393
Коментари: 228
Гласове: 555
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031