Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.08.2013 09:25 - В Египет арестуваха върховния водач на "Мюсюлманските братя"
Автор: nacionallist Категория: Политика   
Прочетен: 650 Коментари: 0 Гласове:
1



Източник: БТА 

 Египетските сили за сигурност са арестували през нощта върховния лидер на "Мюсюлманските братя", съобщиха държавните медии. 

70-годишният Мохамед Бадия е бил задържан в апартамент в квартал Наср Сити в Кайро, където се укривал, заяви министерството на вътрешните работи. 

Бадия беше обвинен през юли в подстрекаване към насилие

наред с други лидери на "Мюсюлманските братя", припомня Ройтерс. 

Заедно с двамата си заместници Хайрат ел Шатер и Рашад ал Баюми, които вече са задържани, той ще бъде изправен пред съда на 25 август, предаде Асошиейтед прес. 

Представителят на Египет в ООН обвини някои делегации в международната организация, че опитват да извлекат "политическа изгода" от настоящата ситуация в неговата страна, предаде РИА Новости. 

По време на дебатите в Съвета за сигурност на ООН относно защитата на гражданите в египетския конфликт, посланикът Мутаз Ахмадейн Халил изрази съжаление по повод на някои от коментарите за положението в страната. 

Последните събития в Египет не представляват военен конфликт,

изтъкна Халил. 

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун призова египетските лидери да положат всички усилия, за да прекратят насилието, обхванало северноафриканската държава, и изрази готовността на световната организация да поддържа процеса на помирение в страната, предаде ИТАР-ТАСС. 

Бан съобщи, че е помолил заместника си по политическите въпроси Джефри Фелтман да започне в Кайро пространни разговори за установяване как и до каква степен ООН ще могат още по-добре да поддържат инициативата за възстановяване на мира в Египет. 

"Предотвратяването на смъртта на още хора в Египет трябва да бъде най-висшия ни приоритет. Призовавам всички египтяни да проявят максимална сдържаност и да уредят противоречията си по мирен път", заяви Бан. 

Египет е на прав път, заяви в Хартум временният египетски министър на външните работи Набил Фахми, цитиран от Франс прес. 

Да, има криза, но ние сме на прав път и вярвам в бъдещето, поясни Фахми след среща със суданския си колега Али Карти. 

Дипломат №1 на Египет увери, че главният приоритет на правителството е гарантирането на националната сигурност. Той допълни, че Египет ще напредва съгласно пътната карта, която предвижда избори в началото на 2014 г. 

Фахми увери, че бъдещата политическа система в Египет ще бъде демократичен режим. 

Изявлението на египетския външен министър идва в момент, в който по последни данни

близо 900 души са загинали само за шест дни. 

Почти 600 човека бяха убити миналата сряда, когато силите на реда атакуваха палаткови лагери на ислямисткото движение "Мюсюлмански братя" в столицата Кайро и на други места. 

САЩ временно замразяват военната си помощ за Египет, са съобщили източници в Сената, пожелали анонимност. 

Решението засега няма да бъде огласявано официално. То обаче бе потвърдено косвено от сенатора демократ Патрик Лейхи. Същото стори и официалния представител на Държавния департамент Джейн Псаки. 

Планираната военна помощ от Вашингтон за Кайро трябваше да достигне 585 млн. долара до края на финансовата 2013 г., която завършва на 30 септември. 

Псаки обаче заяви, че да се търси каквато и да е политическа връзка в замразяването на помощта, би било "некоректно". 

През юли президентът на САЩ Барак Обама поиска спиране на помощта за Египет. Дебатите в Конгреса обаче не доведоха до изработването на официално становище. 

Повод за искането на Обама бе свалянето от военните на президента Мохамед Морси, довело до кръвопролития в Египет. 

 




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: nacionallist
Категория: Политика
Прочетен: 448875
Постинги: 393
Коментари: 228
Гласове: 555
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930