Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.01.2015 14:02 - Какво ни чака като дойде еврото?
Автор: nacionallist Категория: Политика   
Прочетен: 979 Коментари: 0 Гласове:
0



Какво ни чака като дойде еврото?

image

 

Доста преди еврото да стане реална валута за 300 млн. европейци от 1 януари 2002 г., икономистите обясняваха, че няма причина цените да се повишават. Еврото вече е в обръщение макар и като виртуална валута от 1999 година. Знаеше се какъв ще бъде фиксираният курс спрямо всяка парична единица и не би трябвало да има изненада, но малко след като в портфейлите на хората попаднаха новите банкноти и монети, те започнаха да се оплакват, че основните стоки и услуги са поскъпнали, а инфлацията се е повишила, съобщава БНТ.Икономистите и политиците извадиха официалната статистика и доказаха, че тя не е толкова висока, колкото хората си представяха. В крайна сметка наистина се оказа, че след приемане на еврото има поскъпване и то е най-голямо при стоките, които се купуват най-много.

Икономистите обясняват това с естествения стремеж на хората да превръщат цените в евро от тези в познатата им стара валута. Някои търговци, възползвайки се от желанието на хората за по-лесно смятане, нагласят цените така, че да могат по-лесно да бъдат пресметнати в старата национална валута. Така цените тръгват нагоре. Ако към това се добавя и нормалната инфлация, няма изненада, че в много държави поскъпването на основните стоки след приемането на еврото се е случило в действителност.

14 години след приемането на Гърция в еврозоната в страната вече има хора, които не си спомнят за драхмата.

Катерина, която е собственик на една от известните баничарници в Серес, разказва, че е била твърде малка, когато Гърция приема еврото.
„Изобщо не си спомням драхмите, но съм убедена, че с еврото е много по-добре. Не мога да си представя да върнем старите парични единици. Няма да знам кое колко струва, а и ще е много лошо за Гърция. Всички вече са свикнали с еврото“, казва Катерина. Приятелят й Нико обаче си спомня за драхмата и е убеден, че е било по-добре, когато тя е била още в обръщение. Тогава 1000 драхми имаха стойност, а сега с три евро нищо не можеш да си купиш, добавя Нико.

Цените в Гърция тръгнаха нагоре след въвеждането на еврото. Това обаче не се случи със заплатите. Очаква се и в България цените да скочат след въвеждането на еврото. /БЛИЦ

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) свали драстично прогнозата си за икономическия растеж на България през 2015 г. В януарския доклад "Регионални икономически перспективи 2015" е заложен реален ръст на брутния вътрешен продукт (БВП) от едва 0.8%, докато през септември очакванията на международната институция бяха за 2%. Новата прогноза на ЕБВР за България вече съвпада с очакванията на Министерството на финансите и е малко над очакванията на Европейската комисия (ЕК) и кредитната агенция S&P, чиито прогнози са съответно за 0.6 и 0.5% ръст. /Kапитал Daily/darikfinance.bg


я



Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: nacionallist
Категория: Политика
Прочетен: 449145
Постинги: 393
Коментари: 228
Гласове: 555
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930