Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.05.2022 22:15 - Защо русофобите мразят България?
Автор: nacionallist Категория: Политика   
Прочетен: 4121 Коментари: 1 Гласове:
8

Последна промяна: 11.05.2022 22:16

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Княз Фердинанд и българското общество”.

Антон Страшимиров

„Ще изтъкнем една общоизвестна истина като кажем, че княз Фердинанд питае вродена омраза към цялото българско общество, на което се титулира господар. Тая омраза е добила израз в една цинична дума – думата „каналия”, с която българският господар си служи, когато говори за българите. Каналия, т.е. същества долни и мръсни, с надменния тон на своите деди, той е казал еднъж: няма почтени хора в това общество!

Неотдавна, по един тържествен случай, в лицето ни с дързост биде хвърлено обвинението, че в тая земя не намират почва добродетелите, благородните начинания.

Нямаше нужда от тия откровения. Българите чувстват дъха на студената ненавист към тях самите във всички актове и жестове на оногова, когото са поставили за ръководител на съдбините си.
И всички опити за помирение с тоя непримирим българоненавистник се разбиха в непреодолимото му чувство за отвръщение към нас.

Защо е тая омраза? Де да дирим нейното произхождение?

Българското общество, при всичките си пороци, свойствени, впрочем на всички нации, се отличава с качества, отразени в цял ред истински подвизи, които му създадоха име в историята. Не беше отдавна, когато без коронован вожд без ничия подкрепа, това общество изнесе на собствените си плещи една величествена борба за духовно възстановяване пред толкова примери на самоотверженост, на чист патриотизъм, на морална мощ, с която е изпълнена историята му.
Доволно е да споменем светлите имена на Паисий, на Макариополски, на Левски, на Ботев, за да потрепери онзи, който си позволява да нарича каналия народа-създател на такива титани на безкористието, на възвишените пориви.

Тоя народ, развращаван систематически на цял ред години, и днес е такъв, и днес учудва света със своята жизнеспособност, с енергията си и със самоотвержението на своите синове. Въпреки всеобщото недоверие към официална България, предизвикано от една политика на лъжа и коварство, цял свят днес признава, че българите са най-здравия, най-способния за културен живот елемент на Балканския полуостров.

Но, уви! Тоя народ, на когото се усмихваше светло бъдеще, има нещастието да вижда на своя трон чужденци, които по неподготвеност или по възпитание не разбраха онова, що е здраво в него, не влезнаха в неговата душа, не поискаха да съ възползват от моралните сили, които се зараждат и развиват в него, не поискаха да го поведат честно и смело към заветните му цели.

Политическата ни история от двайсет години насам е един непрекъснат конфликт между естественото и неудържимо развитие на тоя народ със задатъци (заложби – б.м.) на културност и егоизма, бикоглавието, на неговите короновани вождове. В тоя конфликт, непосилен за слабите натури, тлетворен за едно общество, преживяващо икономически прелом, ние видяхме много падения, много личности се сгромолясаха и сплеснаха със земята.

Това са „каналиите”! И въпреки презрението, което тая дума изразява, това са типовете, които най-често окръжават трона. Почтените хора, и между интелигенцията, и между простия народ, които са легион и които княз Фердинанд не можа да види, са само зрители на наглото тържество на каналиите, на растящото растление във висшите управнически сфери.

Ще продължим.
Немислимо е едно общество да се състои само от непочтени хора, от каналии. Такова общество не би могло да съществува, защото добродетелите са основа на човешкото общежитие. И ако княз Фердинанд не намира в българското общество почтени люде, то е или защото той не ги дири, или защото те не могат да се доближат до него.

Кой е крив за тоя тъжен и верен факт, че князът ни не познава почтени и добродетелни хора в България? Почтените хора не се натрапват, те вървят по пътя на достолепието и ако тронът на днешния княз е окръжен само от типове, които докарват отвращение, това значи само, че такъв път няма към българския дворец.
От петнайсет години насам какво е направил княз Фердинанд, за да открие такъв път, за да даде достъп до себе си на почтените и сериозни хора? Общото мнение в страната е, че лакеите, слепите угодници, ония, които са годни да бъдат оръдие на нечисти каузи, са най-добре приетите в българския дворец.

Това мнение, потвърждавано всеки ден, е главният извор на политическата деморализация у нас. Сбировете от негодяи, организирани в партия, не се отчайват от временното тържество на реда, на законността: те стоят бодро в своите редове и черпят надежда в увереността, че техните шефове, благодарение на симпатиите, с които се ползват в двореца, ще се издигнат и ще качат и тях на врата на обществото.

Съзнателно и несъзнателно, тая е ролята, която княжеското могъщество играе в живота на българското общество, могъщество, за което Босюе казва, че най-приличната му роля е „да бъде подкрепа на добродетелта”. „Знайте, о, князе, казва знаменитият оратор в една своя реч, че суверенната сила ви е дадена да подкрепяте добродетелите, да им протягате ръка, когато под гнета на житейските мизерии се разклащат”.

Това възвишено разбиране на ролята на княжеската власт е обърнато наопаки у нас. Насърчение от българския дворец най-често иде за ония, които са паднали в уважението на обществото, ръка най-често подава князът на ония, които да потънали в престъпление, които са банкрутирали морално.

И когато тая практика по най-циничен начин се следва, когато начело на обществото са поставени чрез най-брутални насилия сган хора, оплювани отвсед, оплювани помежду си покрити с позор, когато българското общество стои вцепенено от отвращение пред тоя държавен резилик, тъкмо в това време българският княз излиза да съди това общество, да го хули за отсъствие на добродетелност, на почтеност у него.

Българското не е оскърбено, още по-малко му е унижено. Ненавистничеството и озлобленето на неговия Княз му навяват само тъга и съжаление. Всякой свестне българин разбира от що излиза това озлобление – от това, че всички хора в тази страна не искат да станат каналии. 

image



Гласувай:
8


Вълнообразно


1. krumbelosvet - Фердинанд е масон, той изпълнява ДЪЛТОТРАЙНА глобална АНТИРУСКА функция
12.05.2022 23:11
Фердинанд е масон, той изпълнява ДЪЛТОТРАЙНА глобална АНТИРУСКА функция. Дали заради разгромяването на хазарите от русите? Може би. Но ПОКВАРЯВАНЕТО на едно общество, е най-сигурният и ЕВТИН път към неговото унищожение. Тая роля сега изпънямат ПРЕКИТЕ ТВ ПРЕДАВАНИЯ от парламента.
Английският парламентаризъм има хилядолетна история. И в тая история предавания от парламента, и то не преки, се появиха преди броени години, и то кратки и цевзурирани. В публикувания откъс от Антон Страшимиров ЛИПСВА отговор на въпроса "защо русофобите мразят България". Ами ето защо - защото българите НЕ МРАЗЯТ РУСИЯ. Това се потвърждава и сега, в разгара на разпаления от Уолстрийт полу-световен русофобски БЯС. От цяла Европа, българите правят изключение с един значителен процент на хора не, НЕ, Н Е побеснели.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: nacionallist
Категория: Политика
Прочетен: 445415
Постинги: 393
Коментари: 228
Гласове: 555
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031