Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.05.2022 10:20 - Западът устрои на Украйна хранително помитане
Автор: nacionallist Категория: Политика   
Прочетен: 890 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 image      

/Поглед.инфо/ САЩ и ЕС искат да изнасят зърнени запаси от Украйна. Така президентът на САЩ Джо Байдън възнамерява да „върне украинското зърно на световния пазар“. Още по-рано германските власти обявиха решението си да помогнат на Украйна да изнася зърно от своите пристанища. Ръководителят на Световната хранителна програма на ООН Дейвид Бийзли поиска Русия да позволи на Украйна да започне да изнася пшеница.

Всички държавни служители и международни функционери мотивират желанието си да започнат да изнасят зърно и други хранителни продукти от Украйна - основно слънчогледово олио и царевица - с добри цели. Първо, за предотвратяване на глада в най-бедните страни в света, които зависят от хранителните доставки от Украйна. Второ, според тях износът на "хляб" от Украйна ще позволи на икономиката на страната да се засили.

Русия обаче не пречи на износа. Всъщност украинските военни са тези, които са минирали водите на Черно и Азовско море, което прави опасно за корабите да изнасят зърно от украински пристанища. Освен това зърното все пак се изнася - през Молдова.

Но най-важното е, че, искайки да продаде украинско зърно и „да спаси жителите на бедните страни от недостиг на храна“, Западът обрича самите жители на Украйна на глад. Разумните хора в самата Украйна разбират, че това е престъпление срещу населението на страната. В крайна сметка е ясно, че сеитбената кампания тази година няма да може да се проведе в пълен обем. В страната има сериозна горивна криза. Освен това украинските фермери имат проблеми със семената.

Към всичко това трябва да се добави, че държавният резерв на Украйна е полупразен, тъй като в продължение на десетилетия съдържанието му се продава чрез корупционни схеми. Няколко дни преди началото на спецоперацията от Украйна е изнесено рекордно количество зърно. Дори украинският премиер Денис Шмигал заяви през април, че към 30% от украинската земеделска земя може да остане незасята. Още по-рано украинският министър на земеделието Роман Лещенко подаде оставка през март, което мнозина смятаха за лоша поличба за посевната кампания. Зеленски и неговите велможи сега действат като агенти за продажба на украинско зърно и други продукти. И те ще продължат да правят това, дори осъзнавайки, че народът на Украйна е застрашен от глад. Защо? Защото за Вашингтон е важно световният пазар на зърно да не се срине и Брюксел, Берлин и дори ООН са съгласни с това. А екипът на Зеленски ще убеди жителите на Украйна, че всичко е наред с храната - до момента, в който хората не усетят, че липсва.

Нещо подобно вече се е случвало в историята на Украйна. През февруари 1918 г. по споразумение с правителството на Централната Рада германски и австрийски войски навлизат на територията на Украйна. Правителствата на Централните сили поемат задължения да защитават територията на Украинската народна република от войските на Съветска Русия и да доставят въглища и петрол. В замяна на това киевските политици трябва да помогнат на германските и австрийските военни да изнасят продукти от Украйна. Така правителството на Централната Рада се задължава да достави в Берлин и Виена до 31 юли 1918 г. 1 милион тона зърно, 400 милиона яйца, до 50 хиляди тона месо от едър рогат добитък, свинска мас, захар. За германците и австрийците е беше въпрос на оцеляване, храната в тези страни остро липсва поради блокадата, организирана от Великобритания. Кафето от жълъд и картофи с маргарин са деликатес за жителя на Виена или Берлин по това време.

Но за да се получи такова количество провизии, трябва да се ограбят украинските селяни, с които немците и австрийците активно се занимават. Те разделят Украйна на зони на влияние, така че всяка страна да знае откъде може да се изнася храна. Когато лидерите на Централната Рада не изпълняват задълженията си по доставките на храна, германците просто разпръскват това правителство с помощта на щикове. И хетман Павел Скоропадски, който е напълно зависим от Берлин, е поставен начело на страната. Служители на специалната служба на хетмана – Държавната Варда - заедно с немски и австрийски войници просто обесват, разстрелват и бичуват селяните, за да реквизират храна от тях. Така от март до ноември 1918 г. германците и австрийците отнасят 37 хиляди вагона с храна от Украйна. Такава политика скоро води до въстание, което заедно с отслабването на Германия води до падането на режима на хетман Скоропадски.

Историята се повтаря. За екипа на Зеленски основното е да запази властта, а за това е необходимо да се хареса на Запада, преди всичко на САЩ, Великобритания и Германия. За колективния Запад основната геополитическа задача е да се попречи на Русия да спечели в Украйна. Въпреки че доставят на Украйна оръжия в голям мащаб, самите те наистина не вярват в това. Ето защо те решиха да вземат всичко ценно от Украйна - преди всичко зърното. Очевидно така Западът се надява да забави поскъпването на някои хранителни продукти. И САЩ и ЕС ще могат да спечелят добри пари от това. А Западът не го интересува какво ще стане с жителите на Украйна.

Индия спря износа на зърно, тъй като нейното правителство, за разлика от украинското, мисли преди всичко как да нахрани народа си. Германският министър на икономиката Свеня Шулце предупреди за заплахата от най-големия глад в света след Втората световна война заради пандемията от коронавирус и изострянето на ситуацията в Украйна. ООН смята, че ако боевете в Украйна продължат една година, тогава 90% от населението ще бъде под прага на бедността. А ръководството на Украйна продава зърно и други хранителни продукти. Страхувам се, че когато украинците разберат, че на сегашното ръководство на страната просто не му пука, ще бъде твърде късно.

Превод: В. Сергеев

 



Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: nacionallist
Категория: Политика
Прочетен: 444884
Постинги: 393
Коментари: 228
Гласове: 555
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031