Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.05.2022 09:12 - Защо Запада не може да победи никога Русия?!
Автор: nacionallist Категория: Политика   
Прочетен: 1483 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 /Поглед.инфо/ ЕС уверено пое по пътя на деградацията: залогът на ЕС за конфронтация с Русия ще работи срещу самия него

На 17 май 2022 г. върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел, обявявайки пред журналисти програмата на предстоящото заседание на Съвета по външни работи на ЕС, направи редица значими изявления.

Описвайки украинската криза, Борел каза: „Ние вярваме, че вече се справяме с продължителната война на изтощение. Конфликтът ще бъде дълъг, а на бойното поле основното зависи от устойчивостта на усилията на Украйна. Русия беше изправена пред същото предизвикателство.

Ето защо ЕС възнамерява да адаптира помощта си за Украйна към дългия военен конфликт. Сега приоритетът на страните-членки на ЕС е да отговорят възможно най-точно на молбите на украинците, а тези искания се състоят в доставка на тежки въоръжения.

Ръководителят на дипломацията на ЕС каза, че е взето решение за отпускане на допълнителни 500 милиона евро от Европейския фонд за мир за доставка на оръжие за Украйна. Като се вземат предвид тези средства, общият размер на помощта за Киев от този източник ще бъде 2 милиарда евро. Важен нюанс: помощта на ЕС от Европейския фонд за мир е безвъзмездна.

Жозеп Борел също подчерта: „ЕС не признава анексирането на нито един квадратен километър украинска територия към Русия, както ние не признахме и никога няма да признаем анексията на Крим. Европейският съюз напълно подкрепя суверенитета и териториалната цялост на Украйна.

Нека ви напомня, че на 9 април 2022 г., след резултатите от посещението си в Киев, Жозеп Борел написа в своя Twitter: „Връщам се с ясен списък със задачи: 1. Тази война ще бъде спечелена на бойното поле. В ход са допълнителни 500 милиона евро от Европейския фонд за мир. Доставката на оръжия ще се извършва, като се вземат предвид нуждите на Украйна.

Така по отношение на украинската криза Европейският съюз ясно следва англосаксонската политика: подкрепя военната стратегия „до последния украинец“ и щедро я финансира. Като не признава Крим за част от Русия, ЕС посяга на суверенитета на страната ни и нейната териториална цялост.

Изброените по-горе тези на ръководителя на дипломацията на ЕС показват също, че няма абсолютно никакви изгледи за подобряване на отношенията между Москва и Брюксел, както и с останалата част от Запада.

Преди това Европейският съюз в Русия външно се възприемаше предимно като икономическа асоциация. Последните милитаристични изявления обаче изместват възприятието за ЕС към военно-политически блок. Официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова коментира изявлението на ръководителя на дипломацията на ЕС Жозеп Борел от 9 април 2022 г. по следния начин: „Ето ви сега „икономическа организация“. Това вече не е Европейският съюз. Това е просто отделът за икономически отношения на НАТО."

Ако се задълбочим, връзката между ЕС и НАТО всъщност е много по-близка. Например, военната структура на Европейския съюз отразява структурата на Северноатлантическия алианс, военните комитети на ЕС и НАТО са почти идентични, едни и същи лица (министри на отбраната на ЕС и НАТО) участват в техните срещи.

Всъщност членството в Европейския съюз означава неформално присъствие в НАТО, където официалното членство в алианса е на една малка крачка. Присъединяването към Европейския съюз официално фиксира страната във военно-политическото пространство на Запада.

Изложеното ни позволява да погледнем по съвсем различен начин на желанието на Украйна да се присъедини към Европейския съюз. Заявлението за членство в ЕС беше официално подадено от Владимир Зеленски на 28 февруари 2022 г.

 

Трябва да се отбележи, че по време на руско-украинските преговори в Истанбул на 29 март 2022 г. руската делегация, поне на думи, се съгласи /разреши/ членството на Украйна в Европейския съюз. В момента обаче оценката на този въпрос от руските официални лица се промени на диаметрално противоположна.

На 12 май 2022 г. Дмитрий Полянски, първи заместник-постоянен представител на Руската федерация в ООН, беше първият, който обяви промяната в позицията на Русия относно стремежите на Украйна да се присъедини към Европейския съюз в интервю за британското онлайн издание UnHerd News:

Мисля, че по това време [29 март 2022 г.] не бяхме много притеснени за Европейския съюз. Но ситуацията се промени след изявлението на г-н Борел, че „тази война трябва да бъде спечелена на бойното поле“. Мисля, че нашата позиция относно [присъединяването на Украйна] към ЕС е по-подобна на позицията относно присъединяването на Украйна към НАТО."

Руският дипломат подчерта още, че ЕС е лидер по доставките на оръжие за Киев и в този смисъл Москва не вижда голяма разлика между ЕС и НАТО.

На следващия ден, 13 май 2022 г., след заседание на Съвета на външните министри на ОНД, руският външен министър Сергей Лавров също говори по тази тема: „Сега [властите в Киев] са готови да обявят неутрален извънблоков статут, когато получават гаранции извън НАТО и други военнополитически блокове. Но в същото време те се опитват по всякакъв начин да подчертаят желанието си да станат членове на Европейския съюз.

Безобидността на подобно желание на Киев поражда сериозни съмнения, като се има предвид, че ЕС се превърна от конструктивна икономическа платформа, за която беше създаден, в агресивен войнствен играч, декларирал своите амбиции, простиращи се далеч отвъд европейския континент.

По този начин присъединяването на Украйна към Европейския съюз не отговаря на интересите на Руската федерация. И този въпрос вече няма да се решава в Брюксел, а в Москва. Според резултатите от руската специална военна операцияq Украйна трябва твърдо да влезе в сферата на влияние на Русия и Москва няма да бъде доволна от какъвто и да е уж неутрален статут на тази страна.

Между другото, ситуацията с нежелателното присъединяване към Европейския съюз се отнася изцяло иза Грузия и Молдова, които подадоха заявления на 3 март 2022 г. Освен това е нежелателно за Русия и присъединяването към Европейския съюз на Сърбия, която кандидатства за ЕС още през 2009 г.

На 4 май 2022 г. сръбският президент Александър Вучич на съвместна пресконференция в Берлин с германския канцлер Олаф Шолц каза: „Това, в което няма съмнение, е изборът на Сърбия да бъде на европейския път и Сърбия ще бъде твърдо отдадени на този път. Въпреки че настоящите проучвания на общественото мнение в Сърбия показват, че това не е най-популярният път, сръбските власти ще подкрепят напълно този път за Сърбия в бъдеще.“

Горният цитат показва, че Русия не трябва да разчита твърде много на Сърбия. Властите на тази страна са ориентирани към Запада и единствената пречка за присъединяването им към ЕС е позицията на мнозинството от населението.

Факт е, че нито една от страните, които се присъединиха към Европейския съюз, няма да може да поддържа добри отношения с Руската федерация. Това право е отказано дори на кандидатите за членство в ЕС. На 17 май 2022 г. ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел каза направо:

Европейският съюз смята, че е неприемливо страните от Западните Балкани да поддържат неутрална позиция спрямо Русия. Това е несъвместимо с изграждането на общо бъдеще с ЕС. Трябва да се разбере, че е невъзможно да останем неутрални по отношение на конфликта в Украйна. Всички страни, кандидатстващи за членство в ЕС, трябва да синхронизират външната си политика с външнополитическите решения на Брюксел.

Европейският съюз е вълк в овча кожа. Още по-правилно би било да се каже не вълк, а чакал, защото в ЕС липсва политическа субективност за да дорасне до нивото на вълк. ЕС дълго време се преструваше, а сега показа истинското си лице.

Може също да се каже, че идеята за единно икономическо пространство от Лисабон до Владивосток окончателно умря след 24 февруари 2022 г. И за разпадането му не е виновна Русия, а Европейският съюз, който се оказа изключително слабо, несуверенно образувание, неспособно да защити основните си интереси, почти изцяло зависимо от САЩ и англосаксонското ядро на Запада като цяло. Съответно Европейският съюз, образно казано, ще бъде изтласкан от коритото и отчасти ще стане храна за по-хищните му западни роднини.

Всяка позиция има определена цена и тази цена ще бъде висока за ЕС, може би дори непосилна. Залогът на Европейския съюз за конфронтацията с Русия ще работи срещу самия него. Англосаксонците не позволиха на Европейския съюз да изгради силни икономически връзки с Русия, няма да го позволят и с Китай. ЕС уверено пое по пътя на деградацията. Е, както се казва, прав им път.

Превод: ЕС

Абонирайте се за Поглед Инфо и ПогледТВ, защото има опасност да ни блокират във Фейсбук заради позициите ни:

Telegram канал: https://t.me/pogled

YouTube канал: https://tinyurl.com/pogled-youtube




Гласувай:
4


Вълнообразно


Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: nacionallist
Категория: Политика
Прочетен: 448677
Постинги: 393
Коментари: 228
Гласове: 555
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930