Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.07.2022 10:31 - Украинците започнаха да продават артилерия на НАТО на Русия с отстъпка
Автор: nacionallist Категория: Политика   
Прочетен: 5810 Коментари: 2 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 /Поглед.инфо/

 

image

 Руските войски успяха да придобият френски гаубици „Цезар“ като трофей в Украйна. Освен това тези далекобойни самоходни оръдия просто са закупени с отстъпка от корумпираните украински военни, пише Bulgarian Military. Въпреки че изданието не дава потвърждение, самата схема изглежда реалистична - войниците от ВСУ редовно са продавали оръжие на "сепаратистите", откъдето по-късно са били обстрелвани.

Българското издание Bulgarian Military, позовавайки се на свои източници в командването на френската армия и в „Интерпол“, съобщи: руските военни не са пленили френските 155-мм самоходни гаубици „Цезар“ от ВСУ, както е описано по-рано. Но историята за пленяването на френските самоходни оръдия от руските войски като трофеи в никакъв случай не е опровергана в полза на украинската армия. Напротив, според изданието самите украинци са продавали артилерийски системи за 120 000 долара на брой. Това е въпреки факта, че реалната цена на една гаубица „Цезар“ около 7 милиона долара.

Според публикацията групата е действала чрез определен „военен дилър“. Подробности по сделката не бяха разкрити, но в крайна сметка дарените на Киев самоходни оръдия се оказаха в ръцете на руските въоръжени сили. Сега, според Bulgarian Military, те се намират в производствените цехове на руската корпорация "Уралвагонзавод". Тук източниците на българското издание са съгласни с френския политик и юрист Режи дьо Кастелно. Той, припомняме, беше първият, който обяви в края на юни, че "две френски оръдия „Цезар“ са заловени от руснаците цели и здрави". „В момента те са в „Уралвагонзавод“ за обратно инженерство“, пише Де Кастелно.

Съобщава се, че представители на „Уралвагонзавод“ по същество са потвърдили, че френските артилерийски системи са поразили инженерите на завода. Във всеки случай, от официалния акаунт на завода в „Телеграм“, френският адвокат беше помолен да предаде благодарност на президента Еманюел Макрон.

Съобщенията, че украинците са продали самоходни оръдия, дарени от западните съюзници, изглеждат доста правдоподобни. „Според докладите някои от чуждестранните оръжия, доставени от Запада на Украйна, се разпространяват в региона на Близкия изток и също така се озовават на черния пазар“, каза руският министър на отбраната Сергей Шойгу във вторник.

В началото на юни в пресата имаше съобщения, че в тъмната мрежа (скрит сегмент от мрежата, който предполага анонимност на потребителите) се появяват реклами за продажба на противотанкова ракетна система „Джавелин“ за 30 000 долара. Според информацията, публикувана в обявата, продавачът на американската военна помощ се намира в Киев. Още през април в „Ютюб“ се появи видео, където, както беше съобщено, е заснет процесът на сделка край Снегиревка, Николаевска област, между боец от ВСУ и военнослужещи от Народната милиция на ДНР. Стоките включват: бронетранспортьор за 15 хиляди долара, както и шведско-британския противотанков комплекс НЛАВ за 1600 долара.

Като цяло, посочват експертите, трябва да се има предвид, че продажбата на оръжие от войниците на ВСУ в Донбас се извършва от отдавна и украинските военни са разбрали, че след това ще бъдат обстрелвани със същите оръжия. Това е нещо като украинска военна традиция: още през януари 1918 г. киевските вестници разказват за това как войниците на УНР са продали артилерийска батарея на германците на фронта. В днешно време подобен бизнес се практикува от 2014 г. насам, продават се различни видове оръжия, коментира Алексей Леонков, редактор на списание "Арсенал на Отечеството". Следователно е вероятно комплексите „Цезар“, които отиват в Украйна в доста голям брой, също да бъдат пуснати за продажба, отбелязва експертът.

Общо Париж обеща да прехвърли на Киев 18 „Цезар“, тоест една четвърт от запасите си от самоходни оръдия. В края на юни Следственият комитет на Русия потвърди, че въоръжените сили на Украйна вече са използвали установки „Цезар“ за обстрел на съоръженията на ВиК в Донецк. Преди около седмица Макрон обяви, че Франция ще прехвърли на украинската армия още шест „Цезар“ и значителен брой други бронирани машини. Коментирайки, източник от канала "Рибар" в „Телеграм“ изрази версия как френските самоходни оръдия са попаднали в ръцете на руските военни.

„Чрез линията на специалните сили се водят преговори за възможността за придобиване на един или друг модел чуждестранно оборудване“, предполага източникът. Според него контролът върху оръжията, доставяни от ВСУ, е доста условен и „максимумът, на който може да се разчита, е сравнително плах командир и доста ревностни представители на СБУ“. В същото време руската страна се интересува само от модерни оръжия, смята източникът на канала „Телеграм“. Освен това, според него, „чрез линията на специалните части те се договарят за организирането на масиран артилерийски набег на определено вече празно пространство, за да отвлекат вниманието, докато се извършва действителното прехвърляне на техниката“.

Военният експерт Леонков е скептичен към последното предположение - той не вярва в самата схема, при която се нанася артилерийски удар по празно поле, за да се обвини противникът за изчезването на гаубицата. „В случая с „Цезар“ е малко вероятно всичко да е толкова просто, колкото смятат някои блогъри. Всъщност схемата беше по-хитра и тиха“, подчерта източникът.

Освен това е ясно: ако се изложи някаква работеща верига, тя няма да работи втори път. „В едно съм сигурен: под една или друга форма нашите специални служби са участвали в закупуването на гаубици“, каза Ленкова. "Каквото и да се говори в западната преса, че в Украйна не са останали наши съюзници, всъщност от другата страна има хора, които са готови да ни помогнат, и то с риск за живота си", добави събеседникът.

Забележка: изтичането на западни оръжия от арсеналите на ВСУ се потвърждава от Интерпол и дори от правоприлагащите органи в Киев. В началото на юни порталът „Дифенс Пост“ цитира мнението на сегашния генерален секретар на Интерпол, представител на Германия Юрген Щок: „Дори тежките оръжия, използвани от военните, ще бъдат достъпни на престъпния пазар“.

Във вторник директорът на Бюрото за икономическа сигурност на Украйна Вадим Мелник информира, че са образувани най-малко десет наказателни дела за търговия със западни оръжия. „Армейските стоки се продават за пари в брой. Ние установихме такива случаи“, заяви украинският служител. Според Мелник не само БИС, но и други украински правоприлагащи органи регистрират подобни случаи.

„Знам, че оръдията „Цезар“ са при нас. Не знам как са стигнали. Могат ли украинците да ги продадат? Напълно възможно. Ако има такава информация, тогава Западът трябва да се замисли на кого предава оръжие“, казва Константин Сивков, доктор на военните науки.

„Сега би било интересно за нашата армия да получи ХИМАРС. А също и "Харпуни". Вярвам, че скоро и те ще бъдат заловени. Имаме всичко друго. Разбира се, все още има много образци съвременни оръжия, които би било интересно да получим чисто теоретично, но американците просто не ги доставят на Украйна. Това, което ѝ дават, са познати проби. Да кажем, „трите топора“ – М777, това е съвременна гаубица, 2007 г., но дори и тя се предава на украинци в непълен комплект“, обясни Сивков.

„Има много други съвременни видове оръжия, които могат да представляват интерес за военните и конструкторите от нашата отбранителна индустрия“, каза на свой ред Александър Бартош, член-кореспондент на Академията на военните науки.

„Особено интересни са системите за космическа комуникация на бойното поле, термовизьорните камери, бордовото оборудване на хеликоптери, бойни машини, танкове. Тук в ХИМАРС би било любопитно да разгледаме системите за насочване и комуникация. Проби от горивото и бойната глава, използвани в тези ракети, също могат да представляват интерес. Но най-важното нещо, повтарям, е да разберем как се насочва към целта, от сателит или не ”, обясни Бартош.

„Що се отнася до „Цезар“, вярвам на данните, че са били пленени като трофей в битка. Но е известно, че украинските генерали наистина продават различни видове оръжия на черния пазар – разбира се, не толкова обемисти, колкото гаубица“, посочи Бартош. „Близкият изток например вече получи партиди ПЗРК „Стингър“. Това е най-опасното. Такива преносими ракетни системи се разпространяват по целия свят и по този начин представляват заплаха за гражданските самолети, включително, между другото, лайнерите от Съединените щати и други западни страни. Това показва безотговорността на политиката, провеждана от американците и НАТО в Украйна.

От своя страна Леонков припомни как навремето съветските войски в Афганистан плениха един „Стингър“ от афганистанските муджахидини. „Беше необходимо да го проучим, да разберем принципите, по които работи, за да защитим нашите самолети и хеликоптери. Тогава нашите проведоха пълноценна спецоперация, работеха специални сили - и задачата беше изпълнена ”, каза източникът.

Превод: В. Сергеев




Гласувай:
4


Вълнообразно


1. kvg55 - nacionallist,
08.07.2022 10:50
Украинците продавали западното оръжие на черния пазар. На Запад се притесняват, че попада в ръцете на терористи.
А конкретно за гаубиците "Цезар", Микрон бил бесен.
цитирай
2. nacionallist - На Зеленски му трябват пари за наркотици и млади момченца и затова продава... :)
08.07.2022 10:56
kvg55 написа:
Украинците продавали западното оръжие на черния пазар. На Запад се притесняват, че попада в ръцете на терористи.
А конкретно за гаубиците "Цезар", Микрон бил бесен.


... и ще продължи да продава страната си, докато не я превърне в типичната демократична осрана от САЩ кочина, каквито сме ние в настоящия момент. :)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: nacionallist
Категория: Политика
Прочетен: 445530
Постинги: 393
Коментари: 228
Гласове: 555
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031