Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.09.2022 15:01 - © Отново за "Голямата бяла стена"
Автор: kvg55 Категория: Забавление   
Прочетен: 2410 Коментари: 4 Гласове:
7

Последна промяна: 29.09.2022 16:53

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
29.09.2022г.

     Публикуваният преди седмица постинг "23.09 16:01 © Не само обществото, и планетата е разделена на две" за "Голямата бяла стена", простираща се по дъното на Пасифика от Северния до Южния полюс, предизвика небивал интерес сред читателите 
image
– прочетен от 1443
човека, присъдени две грамоти, 16 коментара и 12 броя дадени положителни гласове.
Дори получих следния окуражителен коментар от radostinaprassa :
"Ей за тоя постинг вече заслужаваш 10 плюса. За такива неща пиши, за световните загадки, за наука, за знания, стига с путинската пропаганда, на която никой без 5–6 путинолизача не вярва". За което благодаря!
В коментара си Born отбелязва, че "в строителството на Стената са участвали приоритетно основно български и прабългарски строителни фирми". Участието на български майстори в строежа на крупни обекти от световно значение е тема, която блоговите историци пропускат.
image

Майстор Гига от град Трън гледа с тъга в миналото, когато ходеше по далечни морета и океани на гурбет 

Потърсих повече информация за проекта, както е модерно да се казва сега. Така стигнах до художника Джейсън де Кайрес Тейлър, който изработва подводни инсталации.
image

Художникът, фотограф, гмуркач и природозащитник Джейсън де Кайрес Тейлър 

Проектът в Bahнa de Las Coloradas, на вулканичния остров Лансароте, стартира преди няколко години. Тейлър е поканен на острова от регионалното правителство и частен колекционер на изкуство, живеещ в Лансароте. Тяхната амбиция била да създадат първия в Европа и Атлантическия океан подводен музей на Канарските острови 
image

Преди това Тейлър е създавал подобни музеи в Мексико, Гренада и Бахамските острови, плюс речна инсталация в Темза в Лондон. Дълго време е инструктор по гмуркане в Карибите, успоредно с това работи като скулптор. "Исках да съчетая художествените си творения със средата, която обичам. Продадох компанията си и успях да събера достатъчно пари, за да създам статуи в океана извън Гренада в Карибите", ми сподели Тейлър.
image

Това е "Museo Atlаntico", подводен музей с 300 статуи, който художникът, фотограф, гмуркач и природозащитник Джейсън де Кайрес Тейлър е създавал повече от година на вулканичния остров Лансароте, Канарските острови 

"Да гледаш изкуството под вода е напълно различно изживяване от това да го видиш на бяла стена", обяснява ми Тейлър. "Светлината непрекъснато се променя, околната среда около тях се променя, понякога водата е мътна … . Освен това е многоизмерна – виждате произведението от много различни ъгли", разказва той.
image

Скулптура в Атлантическия подводен музей 

Статуите, създадени от Тейлър за "Museo Atlбntico", са ясни изявления за политиката и съвременното общество.
image

Човешкият кръговрат 

Постоянно променящата се природа на статуите – ерозирали лица, дупки в гърдите им, прикрепени миди или морски таралежи, водорасли, растящи върху тях – в крайна сметка ще ги превърне в почти сюрреалистични произведения на изкуството. Те ще бъдат показател за времето, може би напълно остарели след 20 години. "Това наистина е музей. Съзнателно съм ги облякъл в дрехи, които сега са модерни, дрехи, които бързо ще остареят", казва Тейлър.
image

Подводен живот 

От дума на дума стигнахме и до въпроса, който ме водеше – стената по дъното на Пасифика.
Разбра се, че някои лаици погрешно вземат подводната инсталация на Джейсън де Кайрес Тейлър "Преминаване на Рубикон"
image
за "Голямата бяла стена".

В края на краищата установихме, че той няма пръст в монтажа на инсталацията в Пасифика.
В търсене на "Голямата бяла стена" попаднах на "път от жълти тухли към митичния град Атлантида". Пътят към Изумрудения град може да минава по дъното на океана?!
Обектът прилича на път, павиран с калдъръмени камъни. Впечатлени изследователи, гледащи кадри от гмуркане на живо на образуванието, го описаха като "път от жълти тухли" и "пътят към Атлантида" и го нарекоха странно, готино и лудо във видео, публикувано миналия месец.
image

Пътят 

И така, говорим за голяма мегалитна стена, минаваща през Земята на дъното на Тихия океан от север на юг. От около 2015 година има много видеоклипове, снимки от карти и всичко свързано с тази находка, пише "Строй Мастер".
Според съществуващата информация, която, разбира се, може да не е 100% точна, височината на стената е няколко километра, а ширината може да достигне 10 километра.
Струва си да започнем с факта, че структурата е показана и проучена от различни хора, на карти от различни години, от 2015–2016 до 2019 година, което означава, че грешката при твърдението за изкуствения произхода на стената е практически изключена.
Има препратки за съществуването на стената открити сред най–древните цивилизации.
Ако се замислите за целта на тази стена, тогава всичко става изключително сложно.
Но ви напомням, че на Земята, например, има линии, минаващи по повърхността на планетата, игнорирайки релефа.
Предполага се, че строителството започва на арктическото крайбрежие на полуостров Ямал.
Отбелязва се, че изкуственият произход на стената се потвърждава от твърде строгите линии на конструкцията. На няколко места от гигантската стена има своеобразни порти, на места измити с пясък, съобщава «Хвилі» по публикация на Don’t Panic.
В момента учените обмислят възможността за спускане на експедиция до структурата, тъй като "стената" може да се окаже често срещан дефект в сателитните изображения 
image

А защо стената се нарича бяла? На това място, близо до остров Тавенау, минава много плитко, но се спуска почти километър. И можем да видим – от много снимки и видеозаписи – че тази стена е жива, че на нея растат най–чистите бели корали в света. Затова се нарича Бяла.
"Огромна, гигантска подводна стена, широка около 2,5 километра и висока от 2 до 6 километра, опасва Земята от Арктика до Антарктика. Малко хора знаят за това : дори минимална информация незабавно се изтрива, заглушава в Интернет", пише Хома Брут.
И как няма да се трие и заглушава, като "Голямата подводна стена" е военна програма на Китайската народна република за контрол на подводната обстановка в моретата и океаните, съседни на територията на Китай. Програмата се разработва от Китайската държавна корабостроителна корпорация (CSSC – China State Shipbuilding Corporation).
В допълнение към военните задачи, програмата "Великата подводна стена" ще извършва и граждански изследователски дейности, по–специално за предупреждение за цунами. Китайските учени се надяват, че програмите "Стената" ще дадат на света много ценна научна информация за дълбините на световния океан, което е най–малко проученото място на цялото земно кълбо.
image

Тихоокеански белоъгълен делфин прескача "Голямата бяла стена

https://www.jacadatravel.com/the-explorer/environmental-art-atlantic-oceans-first-underwater-museum/
https://www.cnet.com/science/scientists-spot-weird-yellow-brick-road-in-pacific-ocean/
https://www.7kub.ru/stena-v-tihom-okeane/
https://hvylya.net/news/exclusive/rukotvornuju-stenu-vysotoj-v-kilometr-nashli-na-dne-okeana.html
https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%92%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D1%8F_%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D0%BD%D0%B0%D1%8F_%D1%81%D1%82%D0%B5%D0%BD%D0%B0
https://www.chitalnya.ru/work/2990948/




Гласувай:
7


Вълнообразно


1. nedovolen - Съсредоточи се върху крайните у...
29.09.2022 17:56
Съсредоточи се върху крайните участъци от Сибир и Аляска. На какво приличат. На Гугъл иърт е по-ясно. Там природата /Господ/ е показал миналата и бъдещата история.
Ама който може да види и с много малко въображение.
:)))
цитирай
2. kvg55 - До 1. nedovolen
29.09.2022 18:45
Ще опитам да погледна.
цитирай
3. mt46 - https://profit.bg/klasatsii/mezhdunarodni/sedem-izgubeni-podvodni-svetove/
29.09.2022 20:54
Доста земни, подземни, морски, океански загадки навярно ще си останат неразгадани...
цитирай
4. kvg55 - До 3. mt46
29.09.2022 22:47
Да!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5757972
Постинги: 2808
Коментари: 25799
Гласове: 34181
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031