Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.05.2011 16:41 - Шотландия върви към независимост
Автор: nacionallist Категория: Политика   
Прочетен: 287 Коментари: 1 Гласове:
3

Последна промяна: 19.05.2011 16:51


Шотландия върви към независимост и иска приходите от петрола в Северно море image image

Ако стане независима, Шотландия ще има свои въоръжени сили и външна политика и ще отхвърли ядрените оръжия, заяви в интервю за Ройтерс Алекс Салмънд, който бе назначен от шотландския парламент за първи министър. Освен това Шотландия ще претендира за лъвски пай от приходите от петрола в Северно море и ще създаде фонд за управление на печалбите, добави Салмънд.

 

Той планира референдум през следващите пет години за отделяне от
останалата част от Великобритания, след като неговата Шотландска национална партия спечели мнозинство в парламента. Тя е първата партия, която печели мнозинство, откакто Шотландия се сдоби със самостоятелен парламент през 1999 г., който има контрол над здравеопазването, образованието и затворите. Шотландия има и самостоятелна съдебна система.

В интервюто Салмънд нахвърля потенциалните последици, ако Шотландия сложи край на 300-годишния си съюз с Англия. Трябва да имаме собствени въоръжени сили и външна политика по две причини. Първо, за да не бъде въвлечена никога и при никакви обстоятелства в незаконна война в Ирак, една страна трябва да има способността да каже "не", обясни той. Освен това не смятаме за приемливо най-голямата концентрация на оръжия за масово унищожение в Европа да е в едни от най-красивите местности на Шотландия.

Фаслейн в Западна Шотландия е база на британските ядрени подводници. Британското правителство заяви, че ще изразходва 3 млрд. паунда за подготвителна работа по ново поколение от тях.

Салмънд, икономист по образование, не е яростен националист, но говори решително за независима Шотландия като сила в полза на доброто в света, отбелязва агенцията. Той предвижда сътрудничество с НАТО чрез "Партньорство за мир", но не и пълноправно членство в командната структура.

След назначаването му за първи министър лидерът на Шотландската национална партия призова парламента на Великобритания да даде на Шотландия по-тежка дума по европейските въпроси и по-голяма финансова автономност още преди референдума за отделяне от Великобритания.

Салмънд се надява да се срещне идната седмица с финансовия министър Джордж Осборн и с вицепремиера Ник Клег, за да постави тези искания. Сондажите обаче показват, че само една трета от шотландците са за
независимост, отбелязва Ройтерс.

Петмилионна Шотландия възнамерява да последва примера на Ирландия и да се възползва от голямата си диаспора в подкрепа на икономиката си и туризма, добави Салмънд. По думите му цели 100 милиона души по света имат или шотландски предци, или силни връзки със страната. Това е много силно предимство, което не е дадено на много страни и трябва да го използваме за максимална полза на Шотландия и на света, завърши шотландският първи
министър.  Крайно време е Великобритания да се разпадне.  НЕЗАВИСИМОСТ ЗА ШОТЛАНДИЯhttp://www.tvevropa.com/bg/news/world/view/53349




Гласувай:
3


Вълнообразно


1. nkf - Не вярвам,че ще се отделят.
21.05.2011 11:26
Не вярвам,че ще се отделят.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: nacionallist
Категория: Политика
Прочетен: 450136
Постинги: 393
Коментари: 228
Гласове: 555
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930